bakingsense.blogg.se

Kex på överbliven surdegsstart

Innan jag matar min surdeg, ca en gång i veckan, tömmer jag ut ungefär hälften innan jag fyller på med mjöl och vatten. Den deg som töms ut känns fett deppigt att behöva kasta. Då kan man göra kex av den istället. Win!
 
Har utgått från det här receptet och tycker det blir himla bra. Även lätt att anpassa/halvera. Som synes fick jag till exempel inte ihop en hel cup surdegsstarter. 
 
 
För en stor plåt kex behövs: 
 
1 cup eller 2,5 dl mjöl av valfri sort (jag brukar ta vetemjöl)
1 stor nypa salt
1 cup eller 2,5 dl surdegsstart
1/4 cup eller 0,5 dl olivolja
topping av valfri sort och mängd (flingsalt är nice) 
 
Ugn: 175 grader. 
Tid i ugn: +/- 20 min. 
 
 
 
Japp, då kör vi. Sätt ugnjäveln på 175 grader. Rör ihop mjöl och salt i en bunke och häll sedan på surdeg och olja. Eftersom jag har två surdegsstarter, en av vete och en av råg, blir det en blandning av dessa i mina kex. 
 
 
 
Knåda ingredienserna till en deg och förflytta till bakplåtspapper. 
 
 
 
Kavla ut degen. I mitt spartanska kök finns ingen kavel så man får improvisera. Ju tunnare deg desto godare tycker jag plus att det går lite snabbare i ugnen sedan tips tips. 
 
 
När degen är utkavlad är det dags för sista touchen. Pensla föst med olivolja och toppa sedan loss. Jag kör oftast bara flingsalt men här är det fritt fram att gå crazy bananas med lite vad man vill. Chiliflakes, örter, kanel, you name it. Sedan in i ugnen. 
 
 
Kexen klara när de fått ganska bra med färg. Det brukar ta 20-30 min beroende på ugn. När kexplattan har svalnat, knäck den i bitar. FÄRDIGT. Käka dirr eller förvara i tjusig burk!
 
SNABBGUIDE:
 
1. Blanda mjöl och salt.
2. Tillsätt surdegsstarter och olivolja. 
3. Knåda till en deg och kavla ut på bakplåtspapper. 
4. Pensla med olivolja och strö på valfri topping.
5. In i ugnen tills kexet fått färg. 
6. Låt svalna och bryt i bitar. 
Publicerat i Bröd / Surdeg
Taggar: bakning / enkelt / kex / salt / snabbt / surdeg / surdegsstart